Ati mancat o salata astazi? Specialistii sunt de parere ca unul din cele mai sanatoase si mai simple obiceiuri alimentare pe care le putem adopta in orice perioada a anului, este consumul zilnic al salatei. Pe langa beneficiile pentru sanatate, acestea pot fi extrem de simplu de preparate acasa pentru pranzul ideal de la serviciu.
Salatele sunt foarte bogate in fibre vegetale, constituienti ce au efecte benefice asupra mai multor aspecte ale sanatatii noastre decat am crede initial. O dieta bogata in fibre poate reduce semnificativ colesterolul si poate preveni constipatia, poate induce mult mai rapid senzatia de satietate si astfel va ajuta la pierderea in greutate sau la mentinerea greutatii in limite optime.
Salatele pot stimula tranzitul gastrointestinal, ceea ce are un important efect mai ales daca in timpul iernii dieta noastra a fost predominant carnata. Fibrele pot ameliora toleranta la glucoza, si vor imbunatati raspunsul la insulina al organismului, pot avea efecte protectoare impotriva hipertensiunii si impotriva altor afectiuni cardiace si uneori pot reduce riscul de aparitie a cancerelor (in special cancerelor digestive).
Persoanele care consuma in mod regulat salata, pe care o combina si cu alte legume crude, au deja in organism un nivel crescut al antioxidantilor (vitamina C, vitamina E, acid folic, licopen, alfa si beta caroteni), substante care pot neutraliza actiunea agresiva a speciilor reactive de oxigen, precum si a unor toxine exogene si radicalilor liberi, responsabile de imbatranirea precoce a organismului, de distrugeri tisulare si de incapacitatea de regenerare a acestora.
Dieta cu BORȘ. Detox și slăbire, în același timp
In cazul in care v-ati propus sa scapati de kilogramele acumulate, salatele sunt mijloacele ideale care va permit sa va atingeti in scurt timp scopul, fara a va priva organismul de nutrienti esentiali. Studiile au aratat faptul ca prin adaugarea salatelor in meniul zilnic, chiar ca prim fel, este stimulata satietatea (ne saturam deci mai repede) si astfel se va reduce foarte mult numarul de calorii consumate la o masa. Prin consumarea salatelor (care sa aiba in jur de 100 de calorii), se poate reduce cu pana la 55% numarul de calorii pe care le vom ingera la o masa.
NU îmbătrânesc și NU se îngrașă! DIETA ținută de japoneze a fost dezvăluită
Alimentul pe care de obicei îl consumăm EXPIRAT
DE CE orice dietă alimentară EȘUEAZĂ dacă începe într-o zi de LUNI
Cu cat salata este mai mare, cu atat este mai bine, sunt de parere specialistii, cat timp este respectata o regula foarte importanta: salata nu trebuie sa contina sosuri, dressinguri, maioneza, uleiuri sau alte produse ce ii sporesc gustul, dar in acelasi timp si numarul de calorii.
Prin consumul limitat al produselor ce contin cantitati reduse de lipide monosaturate (nuci, avocado, ulei de masline), se pare ca ajutam organismul sa absoarba anumite fitochimicale cu rol protector, cum ar fi licopenul din rosii sau luteina din legumele frunze.
Daca adaugarea unei cantitati mici de ulei de masline in salata, putem chiar sa ne prelungim si speranta de viata, potrivit cercetatorilor italieni care au descoperit ca dieta ce include ulei de masline si legume crude poate juca un important rol in reducerea mortalitatii si cresterea sperantei de viata.
De ce SALATA VERDE ne face MAI MULT RĂU decât carnea?
Cercetătorii au decis: ce fel de oameni sunt cei care obișnuiesc să înjure DES
De ce mediteraneenii combină uleiul de măsline cu zeama de lămâie?
Iata 3 idei de salate, nu numai sanatoase, dar si extrem de gustoase:
Orezul brun, mai bogat în fibre şi în proteine decât orezul alb şi mai sărac în glucide, reprezintă ingredientul principal al salatei cu ton şi măsline negre, un preparat uşor de preparat, gustos şi care vă ajută în lupta cu kilogramele suplimentare.
Ingrediente (pentru patru porţii):
1 ceaşcă de orez brun cu bob lung
2 ceşti cu apă
2 cutii de 170 grame cu ton
1 lingură cu arpagic fin mărunţit
un sfert de ceaşcă cu măsline negre, tăiate mărunt
2 linguri cu maioneză şi ulei de măsline
2 linguri cu smântână
sare şi piper, după gust
Mod de preparare:
Puneţi orezul şi apa într-o caserolă şi apoi lăsaţi-o pe foc până începe să fiarbă. Reduceţi flacăra, acoperiţi caserola şi lăsaţi să fiarbă la foc mic timp de 35 de minute, amestecând constant, până când orezul absoarbe toată apa.
Transferaţi orezul fiert într-un bol mare, în care adăugaţi celelalte ingrediente. Amestecaţi bine, adăugaţi condimentele, apoi gustaţi.
Ingrediente :
1 conservă de ton în suc propriu (250 g)
1/3 cană roşii mărunţite
1/3 cană castravete mărunţit
1/3 cană avocado tocat
1/3 cană ţelină tocată
1/3 cană ridichi tocate
1 cană frunze de salată verde mărunţite
Cafeaua cu SARE: Noua fiţă recomandată de specialişti
Cum să porți blugii pentru a părea mai SLABĂ
Ți se spune mereu să bei 2 litri de apă pe zi, dar ai idee DE CE?
Ingrediente pentru sos:
4 linguriţe ulei de măsline extra virgin
2 linguriţe de zeamă de lămâie verde proaspăt stoarsă
2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
½ linguriţă piper negru
Mod de preparare a salatei: Aşezaţi tonul, castravetele, roşiile, bucăţile de avocado, ţelina, ridichile şi salata verde într-un castro decorativ din sticlă.
Mod de preparare a sosului: Amestecaţi uleiul de măsline, zeama de lămâie, usturoiul şi piperul. Turnaţi compoziţia peste salată.
Ingrediente:
3 rosii mari; 200 g branza feta; masline negre; o lingura de suc proaspat de lamaie; 4 linguri de ulei de masline extra virgin; un castravete mare; o ceapa; oregano; piper macinat; sare.
Cum înlăturăm autobronzatul-5 trucuri pentru situații de URGENȚĂ
INCREDIBIL! Trucul folosit de Johnny Depp pe platourile de filmare
Salata la pungă. O găsim peste tot, dar nu mulţi ştiu cât de PERICULOASĂ este!
Mod de preparare:
Se taie legumele si se pun intr-un castron mare. Dupa gust, se adauga sare, piper si sucul de lamaie. Deasupra se pun bucati de branza feta, masline si oregano. Se stropeste cu ulei de masline extra virgin. Salata se lasa 10 minute la frigider. Cantitati pentru 4 portii.